Mijnaankoop
Image default
Woningen

De voordelen van een stalen trap op maat

Bij je zoektocht naar een nieuwe trap heb je waarschijnlijk al verschillende materialen overwogen: zichtbeton, massief hout, een betonnen trap bekleed met hout… Heb je ook al aan staal gedacht? Een stalen trap heeft namelijk een handvol voordelen tegenover overige materialen. Ontdek ze in dit artikel.

Past in elke woonstijl

Je zou misschien verwachten dat een stalen trap enkel in een moderne inrichting past. Maar niets is minder waar. Dit materiaal kan in zowat elk interieur, van landelijk tot klassiek en industriëel. Dat komt omdat de treden bekleedbaar zijn met diverse materialen, zoals hout of glas. Ook de bijhorende leuning in metaal of hout bepaalt mee de stijl. Op deze manier is er voor ieder wat wils. Deze trap past overal. 

Grote draagsterkte

Staal is sterk. Er is een enorm grote kracht nodig voordat het buigt. Hierdoor kan het aantal steunpunten van een trap tot een minimum beperkt worden. Dat zorgt voor een heel slanke en stijlvolle look, terwijl het ook de plaatsing en installatie veel gemakkelijker maakt. De draagsterkte is ook interessant voor toepassingen waarbij regelmatig meerdere personen de trap gebruiken, zoals in kantoorgebouwen of hotels. Zelfs met veel gewicht blijft de stabiliteit gegarandeerd. 

Geschikt voor buiten

Bij het woord ’trap’ denken we in de eerste plaats aan een trap om binnenshuis naar een hogere/lagere verdieping te gaan. Maar soms heb je buiten een trap(je) nodig, bijvoorbeeld in een tuin met een hoogteverschil. Ook hiervoor is staal geschikt. Een trap in RVS is bestand tegen alle weerselement: regen, sneeuw, vriestemperaturen en meer. Het is zelfs mogelijk om een geperforeerde staalplaat als trede te gebruiken, die extra grip biedt bij nat weer. 

Onderhoudsvriendelijk

Een laatste voordeel van een trap in staal is het onderhoudsgemak. Eentje in hout moet je na verloop van tijd opnieuw vernissen of schilderen om de schoonheid te bewaren. Dat is bij staal niet nodig. Het oppervlak is namelijk kleurvast. Al wat je moet doen is af en toe het stof verwijderen met een stofzuiger of een vochtige doek. Meer niet!