Mijnaankoop
Image default
Eten en drinken

Hulp bij herstel van je lichaam, protein shakes

Eiwitshakes zijn dé manier om je lichaam als sporter zijnde een extra boost te geven. Zo’n shake, die bekend staat onder de namen protein shake, proteïne shake en eiwitshake, bestaat simpelweg uit een poeder dat je aanmengt met een vloeistof, zoals water of melk. Het bevat, zoals de naam al zegt, veel eiwitten.

 

Bouwsteen voor je lichaam

Laten eiwitten nou net een van de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam zijn. Eiwitten worden door je lichaam omgezet in aminozuren. Deze zorgen onder andere voor de opbouw van spieren, botten, huid en allerlei andere weefsels. Als sporter zijnde kan je eiwitten vooral gebruiken voor spierherstel. Als je sport komen er namelijk minuscule scheurtjes in je spieren. Dit is niet ernstig, dit gebeurt bij iedereen. Maar deze beschadigingen moeten natuurlijk wel weer hersteld zijn voordat je bezig gaat met je volgende training of wedstrijd. Om dit proces te versnellen kan je protein shakes gebruiken. Behalve de spieren herstellen, herstellen eiwitten ook het stofje spierglycogeen. Dit is een brandstof die het lichaam gebruikt bij een inspanning. Er lopen nu ook nog veel onderzoeken om te kijken of protein shakes nog meer voordelen kunnen bieden. Zo speculeert men of eiwitshakes ook kunnen helpen bij het tegengaan en voorkomen van infecties, zorgen dat je minder last hebt van hitte-uitputting en het tegengaan van spierpijn.

 

Samenstelling

Zo’n shake hoeft niet per se voor 100% uit eiwitten te bestaan. Er zijn verschillende soorten protein shakes op de markt met ieder een andere samenstelling. Er zijn veel variaties met onder andere combinaties met eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo zijn er wel protein shakes die alleen uit eiwitten bestaan, maar er zijn ook shakes die voornamelijk koolhydraten bevatten met extra eiwitten en vet. Meestal zijn de shakes verkrijgbaar als poeder, zoals eerder al genoemd. Er komen tegenwoordig echter steeds meer varianties beschikbaar zoals kant-en-klare protein shakes in blikjes of flesjes.

 

Protein shakes zijn makkelijk verkrijgbaar. In de supermarkt staat er vaak al een heel schap dat gericht is op voedingssupplementen om je sportprestaties te verbeteren. Het nadeel is dat ieder bedrijf shakes kan maken, dus de kwaliteit is niet altijd even goed. Wil je echt de beste merken hebben, dan kan je beter online op zoek naar een winkel die gespecialiseerd is sportsupplementen. Let ook goed op de hoeveelheid die je binnen moet krijgen. De regel is dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen persoon ongeveer 0,75 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is.

Voor meer info :