Mijnaankoop
Image default
Aanbiedingen

Mooi speeltje voor de fotograaf!

Dia projectie met een reportageflitser

Wel eens ge-experimenteerd met achtergrond patronen en projecties op achtergrond papier of studiowand? Lees dan nu even door, want dit zal u dan ongetwijfeld interesseren. In december kwam ik een voor mij nieuw fotografie product tegen genaamd de Light-Blaster. Hiermee kunnen dia’s of andere vormen geprojecteerd worden op welke oppervlakte dan ook.

Fotografen uit de analoge tijd kunnen zich het medium dia (-positief film) ongetwijfeld nog wel herinneren. Gebruikt om redenen als brilliance, projectie formaat, reproductie mogelijkheden in drukwerk en voor veel particulieren natuurlijk ook de relatief lage kosten ten opzichte van het ontwikkelen en afdrukken van negatief film. Een klein groepje (professionele) fotografen gebruikte het medium in klankdiaseries voor bedrijfsmatige doeleinden. Een soort voorloper van de huidige bedrijfsfilm. Een nog kleiner groepje, vealal hobby fotografen gebruikte de diaprojectie ook om effect toe te voegen aan studiofoto’s en dan met name voor projectie van beeld en patroon op de achtergrond. Ook fotograaf Vincent Hartman van STUDIOVHF heeft achtergrond projectie met enige regelmaat toegepast in bedrijfsfotografie. In dit geval met LCD Beamers. Hij herinnerde zich nog de experimenten van de hobby fotografen van Fotoclub Zwolle

Voordelen van projectie met flitslicht.

Het projecteren van dia’s destijds met behulp van diaprojectoren had tot op zekere hoogte hetzelfde nadeel als het projecteren met de hedendaagse beamers. De problemen zaten in de geringe lichtopbrengst en de kleurtemperatuur van de projectie lamp. Die laatse is tegenwoordig achteraf in de digitale nabewerking te corrigeren, maar de geringe lichtopbrengst vormde een hardnekkig probleem. 

Daar waar je normaal gesproken in een studio de ideale lichtomstandigheden kan creëren om met kwalitatief goede camera instellingen te werken, moet je met beamer projectie al snel naar iso 1600 of 3200 in combinatie met sluitertijden van 1/20s. Dit met alle nadelen die daarbij komen zoals ruis, verminderend oplossend vermogen en beperkte scherptediepte.

Het is echter wel leuk werken en projecteren op de achtergrond heeft natuurlijk oneindige mogelijkheden. Het mooie ervan is als je het vergelijkt met een photoshop achtergrond dat het natuurlijk en optisch overkomt. De achtergond onscherpte is vergelijkbaar met een natuurlijke achtergrond.

De Light-Blaster is daarom een welkome aanvulling voor Bedrijfsfotograaf Zwolle omdat dit met flitslicht werkt. De sluitertijden vormen dan geen probleem meer en de lichtopbrangst is zowiezo 2 stops groter dan met een beamer. De Light-Blaster is een soort opzetstuk voor reportageflitsers met een dia houder en een bajonetvatting aan de voorzijde om camera-objectieven te monteren. Een soort omgekeerde camera dus en dat is iets wat een fotograaf wel begrijpt! Standaar komt de Light Blaster met een Canon EF vatting, maar een Nikon adapter is verkrijgbaar. 

 

https://www.studiovhf.com/blog/2020/3/29/verbouwing-fotostudio-raalte-heino-zwolle