Mijnaankoop
Image default
Huishoudelijk

verschillende soorten gordijnen

Soorten gordijnen

Er zijn zo veel soorten gordijnen dat het soms lastig kiezen is. Bij de keuze welk gordijn goed bij uw interieur past moet u eerst goed in beeld hebben wat het doel van de gordijnen is. Kiest u gordijnen omdat het sfeer brengt of omdat u inkijk heeft? En als u inkijk heeft, in hoeverre wilt u helemaal geen inkijk of wilt u zelf ook nog naar buiten kunnen kijken? De plooikeuze kan ook meewegen omdat de verschillende soorten interieurs juist vragen om een bepaald soort gordijn. heeft u bijvoorbeeld een heel klassiek interieur dan kiest u misschien wel voor een klassieke messingkleurige gordijnroede met ringen waar de geplooide gordijnen aan hangen.

Soorten plooien

Er zijn verschillende manieren om gordijnen te maken. Het meest bekend zijn de enkele en dubbele plooi gordijnen. Een iets ouderwetsere plooi is de drievoudige plooi. Bij een enkele plooi wordt het minste stof gebruikt om dat er maar 1 plooi in het gordijn komt. Bij de dubbele plooi komen er 2 plooien naast elkaar zodat het lijkt op een vlinder, ook wel vlinderplooi genaamd. Wilt u een voller en klassieker gordijn dan wordt de drievoudige plooi geadviseerd. U kunt deze plooi types ophangen aan een gewone rail of aan een gordijnroede met daaromheen ringen waar de geplooide gordijnen aan komen te hangen. Relatief nieuw is de wave plooi, dit is niet echt een plooi maar er wordt band bovenaan het gordijn vastgezet. In dit band zitten zakjes waar de gordijnhaken doorheen gaan. Door de onderlinge afstand van deze haken wordt de golfdiepte bepaald. In de rail komen special glijders die met een koordje aan elkaar vastzitten op 6 of 8 cm afstand. Als de haken in de rail zitten en u trekt aan het gordijn dan bewegen alle glijders met elkaar mee, op deze manier ontstaat er een mooie golf in het gordijn die altijd dezelfde maat heeft. Dit wordt vaak in moderne woningen gebruikt en vaak wordt er ook een luxe railroede gebruikt voor de ophanging. Als laatste zijn er ook gordijnen waar ringen in geslagen worden. Deze ringen bestaan in verschillende diameters en kleuren. De diameter wordt bepaald door de dikte van de gordijnroede die goor de gordijnen gaat. De kleur van de ringen past meestal bij de kleur van de roede, zoals RVS of mat nikkel. Door deze combinatie ontstaat een moderne maar ook landelijke uitstraling van de gordijnen.

Al met al moeten er dus diverse keuzes gemaakt worden, om nog maat te zwijgen over de stofkeuze. Vaak is de plooikeuze en de manier van ophangen al een hele uitdaging.

 

Voor meer info : https://blinddesign.nl/gordijnen/