Mijnaankoop
Image default
Aanbiedingen

Advies voor de afbraak van een huis

Na enkele maanden op de immomarkt heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Helaas eentje met flink wat werk aan. Maar voordat je effectief met de renovatiewerken kan starten, moet je waarschijnlijk een deel van het bestaande gebouw strippen of afbreken. Voor deze werken geven we een paar handige tips.

Maak de woning leeg

De kans is groot dat er nog een paar meubels in de woning staan. Die staan behoorlijk in de weg. De eerste stap is dus het leegmaken van de woning. Kapotte stukken doe je naar het containerpark, terwijl meubelen en accessoires in goede staat naar de kringwinkel mogen. Misschien verdien je nog een centje aan deze tweedehandsspullen?

Nutsvoorzieningen afsluiten

Een ongeluk is snel gebeurd. Zeker wanneer het om gas of elektriciteit gaat. Daarom is het een goed idee om voor de afbraakwerken de nutsvoorzieningen af te sluiten. Contacteer hiervoor je netbeheerder.

Veiligheidsmateriaal kopen

Safety first! Bescherm jezelf altijd wanneer je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld door veiligheidsschoenen en een helm te dragen. Een stevig paar handschoenen, een veiligheidsbril en oorbescherming zijn ook geen overbodige luxe. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen zullen niet alleen ongelukken voorkomen, maar kunnen zelfs levens redden.

Huur een afvalcontainer

Bij het strippen of afbreken van een woning ontstaat heel wat afval, zoals stenen, pleister, tegels, hout… Omdat het onbegonnen werk is om keer op keer met een aanhangwagen naar het containerpark te rijden, kan je best een afvalcontainer laten leveren. Die huur je voor een week of een langere periode. Soms is in de huurprijs ook de verwerkingskost al inbegrepen. 

Werk systematisch

Misschien was je van plan om kamer per kamer te slopen. Dat is geen goed idee, want dan heb je op ieder moment van de werken verschillende afvalstromen. Je gaat veel beter systematisch te werk. Begin met het uitbreken van het glaswerk. Zo voorkom je eventuele ongelukken met een steen die door het glas gaat in een latere fase. Daarna pak je valse plafonds en houtstructuren aan. Zo komen ook leidingen bloot te liggen. Daarna start je pas met het afbreken van daken en muren. 

Opgepast met draagmuren

Over muren gesproken: sommige muren zijn belangrijk voor de structurele stabiliteit van het gebouw. Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren, zodat je weet wat mag/kan en wat niet. Vraag advies aan je architect.