Mijnaankoop
Image default
Groothandel

De aankoop van een hydraulische pers

In heel wat bedrijven die producten produceren staat een hydraulische pers om metalen vorm te geven. Zo’n hydraulische pers kan enorm veel kracht produceren om zelfs de meest stuggen en dikke materialen te boetseren. 

Bij de aankoop van een nieuwe pers zijn er een paar aandachtspunten om je achterhoofd te houden. Die vind je in dit artikel. 

Wat is het werkingsprincipe van een hydraulische pers?

Een hydraulische pers bestaat uit twee cilinders die gevuld zijn met een vloeistof: een grote en een kleine. Wanneer we aan de kleine cilinder druk toevoegen, geldt de Wet van Pascal, die zegt:

De druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich voort met dezelfde grootte en in alle richtingen.


De druk vanuit de kleine cilinder wordt dus overgebracht naar de grote cilinder in een proportioneel verhoogd krachtniveau. Hierdoor kan een hydraulische pers veel kracht genereren door een relatief kleine hoeveelheid druk in de kleine cilinder te pompen. 

De krachttoename is afhankelijk van de verhoudingen tussen de afmetingen van beide cilinders. Stel dat de verhouding gelijk is aan 10, dan zou een druk van 40 N in de kleine cilinder voor een druk van 400 N zorgen in de grote cilinder. 

Aandachtspunten bij de aankoop van een hydraulische pers

Je denkt eraan om een hydralische pers te kopen bij een groothandel? Dan zal je zien dat er verschillende persmachines verkrijgbaar zijn. Zo vind je het juiste model:

  • Toepassing: zoek je een portaalpers, vierkolompers of C-frame pers?
  • Afmetingen: welke werkbreedtes heb je nodig?
  • Drukkracht: hoeveel kracht moet de pers ontwikkelen?
  • Besturing: wil je een manueel of CNC-gestuurd model?
  • Extra’s: heb je extra’s nodig, zoals een aanpassing voor robotica?

Er zijn dus verrassend veel mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je dan adviseren door een specialist. Die zal op basis van jouw noden de juiste hydraulische pers selecteren.