Mijnaankoop
Image default
Zakelijk

Hoeveel kost het afsluiten van een hypothecaire lening?

De huizenmarkt is weer aan het schommelen, daar bovenop komt nog dat er maar geen einde lijkt te komen aan het tekort voor woningen. Er wordt verwacht dat er in 2023 nog strengere normen zullen worde gesteld voor het afsluiten van een hypothecaire lening. De stand van de rente zal hoog blijven staan. Hier tegenover staat natuurlijk wel een verwachting dat de inkomens zullen gaan stijgen. Maar is dit inkomen wel genoeg? En zelfs als je het inkomen van je partner mee zou rekenen, verdienen jullie samen genoeg om een huis te kopen? Voordat je gaat zoeken naar een huis is het verstandig om te weten wat je budget is. Bereken om die reden van tevoren wat de kosten hypothecaire lening gaan bedragen voor jou.

Maximale leenbedrag

Hoe groot het bedrag is dat je maximaal kunt lenen hangt af van je inkomen, en mogelijk het inkomen van je partner. Verder is dit ook afhankelijk van andere vaste lasten of maandelijkse uitgaven. Houdt hierbij dus rekening met bijvoorbeeld andere leningen die nog afbetaald moeten worden, of mogelijke alimentatie die moet worden betaald. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met kosten voor levensonderhoud. Je hoeft je niet af te vragen hoeveel kan ik lenen, hier zijn eenvoudige sites voor die dat allemaal voor jou berekenen. Je hoeft alleen simpele informatie zoals het netto inkomen en andere maandelijkse kosten in te vullen en dan wordt dit voor je gedaan. Je hoeft geen persoonlijke informatie te delen en het is gratis.

Hypotheekadviseur

Het is altijd handig om een afspraak te maken met iemand die er veel verstand van heeft. Een hypotheekadviseur kan meekijken naar de beste optie die bij jou past. Deze heeft vaak veel ervaring en kan naar jouw persoonlijke situatie kijken. Je persoonlijke situatie is namelijk wat meer dan een invullijstje met vakjes die je moet aankruisen. Een expert helpt met de juiste hypotheekvorm zoeken die bij jouw financiële situatie aansluit, en doet dit ook bij de juiste bank en onder goede voorwaarden en rente. Waarom zelf eindeloos zoeken als er iemand voor jou klaar staat die weet waar ze moeten kijken? Het is natuurlijk niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden, dan kun jij lekker focussen op het maken van je droomhuis.

Verbouwing

Als alles is goed gegaan met het afsluiten van de hypotheek en je hebt zojuist je eigen huisje gekocht, is het nog niet meteen af. Misschien wil je de muren een nieuw kleurtje geven, de badkamer vernieuwen, of de vloer vervangen. Zorg daarom dat er altijd geld over is waarmee je het huis kan verbouwen om het je thuis te maken, je droomhuis. Een nieuwe keuken inbouwen, daar kan veel in worden gestopt. Maar hoeveel geld heb je er voor over? Of hoeveel geld heb je nog over? Na het afbetalen van de hypotheek wil je natuurlijk wel wat geld overhouden voor jezelf. De boodschappen moeten nog steeds worden gekocht en de benzine moet nog worden betaald. Misschien wil je nog wat geld overhouden voor de kinderen of een leuke vakantie. Nadat je de hypotheek hebt afgesloten wil je natuurlijk nog wat geld overhouden voor leuke dingen. Houdt er daarom goed rekening mee wat de mogelijke impact kan zijn van een hypotheek op je vaste lasten.