Mijnaankoop
Image default
Financieel

Hoe sluit je een echt interessante brommerverzekering af?

Eén van de eerste zaken die je moet doen wanneer je een brommer hebt aangekocht is een brommerverzekering afsluiten. Je dient er rekening mee te houden dat de ene verzekering de andere niet is. Er zijn op de markt dan ook tal van verschillende opties terug te vinden. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de verplichte WA-verzekering en de meer uitgebreide brommerverzekeringen. Hoe dan ook, wil jij er zeker van kunnen zijn dat je een echt interessante verzekering voor je brommer gaat afsluiten? Dan is het altijd de moeite meer dan waard om rekening te houden met de informatie die je hieronder terug kan vinden!

Vergelijk de verschillende brommerverzekeringen op de markt

Eén van de eerste zaken die je altijd moet doen voordat je overgaat tot het afsluiten van een brommerverzekering is een vergelijking uitvoeren. Tijdens het uitvoeren van een dergelijk vergelijking zal het namelijk al vrij snel duidelijk worden dat er best een aantal verschillende mogelijkheden bestaan. Zo zal je meteen kunnen achterhalen dat je kan kiezen tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt casco verzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor heel veel mensen die voor het eerst een gemotoriseerd voertuig laten verzekeren geldt dat ze zich niet helemaal bewust zijn van de inhoud waar deze verschillende soorten verzekeringen over beschikken. Dat is logisch en dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. Van belang is vooral om ervoor te zorgen dat je je kennis op dit vlak verbeterd voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde brommerverzekering. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat je na het aanvragen van de verzekering tegen de nodige problemen aan zal lopen.

Wat mag je verwachten van de WA brommerverzekering?

In eerste instantie is er natuurlijk de zogenaamde WA brommerverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze beschikt over de meest eenvoudige voorwaarden. Dit betekent dan ook dat er slechts één enkele dekking door wordt aangeboden. Voor deze dekking geldt dat ze ervoor zorgt dat je de schade aan de voertuigen van derden kan dekken. Met andere woorden, wanneer jij een aanrijding hebt met een derde partij waarvoor jij in fout bent zal de verzekeraar tussenkomst verlenen. Dit geldt dus wel degelijk uitsluitend voor de aangebrachte schade aan de brommer van de derde partij.

De WA brommerverzekering is een interessante verzekering omwille van twee verschillende redenen. In eerste instantie zorgt het afsluiten van deze verzekering er namelijk voor dat je perfect weet te voldoen aan de geldende wettelijke eisen. Met andere woorden, je bent met het afsluiten van deze verzekering volledig in regel. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de beperkte dekking van de WA brommerverzekering als gevolg heeft dat je geen hoge kosten dient te betalen. Ook wanneer je op zoek bent naar een voordelige verzekering voor je brommer is dit dan ook de beste keuze.

Welke dekkingen biedt de WA+ beperkt casco brommerverzekering?

Voor veel mensen zal de gewone WA brommerverzekering meer dan waarschijnlijk niet weten te voldoen aan de vooropgestelde verwachtingen. Het moet dan ook gezegd, het ontbreken van ook maar enige dekking voor schade aan de eigen brommer is inderdaad best een beetje vervelend. De WA+ beperkt casco verzekering kan in dat geval het overwegen waard zijn. Bij het afsluiten van deze verzekering kan je rekenen op de standaard, verplichte WA-dekking, maar dan wel aangevuld met nog verschillende extra’s. Denk hierbij concreet aan de schade die ontstaat als gevolg van bijvoorbeeld een brand of diefstal. Ook in deze gevallen ben je dus perfect gedekt. Voor heel wat mensen zal uiteindelijk duidelijk worden dat het vooral de WA+ beperkt casco verzekering is die de meest interessante keuze zal zijn.

Wanneer is de keuze voor de allrisk het meest interessant?

De meest complete brommerverzekering die op de markt is terug te vinden is natuurlijk de zogenaamde allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze drie verschillende dekkingen voorziet:

  1. De schade die wordt aangericht aan derden;
  2. Schade als gevolg van diefstal en brand;
  3. Schade aangericht aan de eigen brommer;

Voor deze allrisk geldt dat ze uiteraard ook gepaard gaat met de hoogste verzekeringspremie. Dat is het gevolg van de uitgebreide dekkingen die ze aanbiedt. Net omwille van deze hoge premie is het van belang om jezelf grondig de vraag te stellen of het afsluiten van de allrisk wel echt interessant is in jouw situatie of niet. Het is namelijk perfect mogelijk dat de kostprijs van jouw brommer het afsluiten van een dergelijke dure verzekering niet rechtvaardigt. Ondanks het feit dat de dekkingen van de allrisk brommerverzekering dus op het eerste zicht bijzonder interessant lijken is het toch niet de bedoeling dat je deze gewoon blind gaat afsluiten, integendeel.

De premie van je verzekering drukken, hoe ga je te werk?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zorgt het afsluiten van de WA brommerverzekering ervoor dat je altijd kan rekenen op de laagst mogelijke kosten voor je brommer verzekeren. Dit gezegd hebbende is het uiteraard zo dat lang niet iedereen met deze beperkte dekking voldoening zal nemen. Dat kan gelukkig nog anders. Het is bijvoorbeeld eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om één van de meer uitgebreide brommerverzekeringen af te sluiten. Let echter wel, de premie die je dan moet betalen is uiteraard een stuk hoger gelegen. Deze bespaartips kunnen je echter helpen om de verzekering voor jouw brommer alsnog een flink stuk voordeliger uit te laten vallen:

  1. Vergelijk altijd de verschillende brommerverzekeringen bij verschillende verzekeraars;
  2. Sluit geen aanvullende dekkingen af waar je eigenlijk helemaal geen nood aan hebt;
  3. Let op het mogelijke eigen risico dat is verbonden aan je verzekering;

Naast bovenstaande kan het bovendien ook altijd helpen om de verzekering voor je brommer af te sluiten bij een verzekeraar waar je reeds één of meerdere verzekeringen bij hebt afgesloten. Vaak is het namelijk zo dat deze verzekeringen dan gebundeld kunnen worden waardoor je aanspraak kan maken op een zogenaamde kwantumkorting. Hoe dan ook, er bestaan duidelijk heel wat interessante opties om ervoor te zorgen dat je de prijs van je verzekering nog kan drukken.