Mijnaankoop
Image default
Huishoudelijk

De geschiedenis van kerstbomen

Kerstbomen zijn voor veel mensen een onmisbaar deel van het kerstfeest. Iedereen die kerst viert zal zich geen tijd kunnen voorstellen waarin er nog geen kerstbomen werden gebruikt. Dit is logisch, aangezien de geschiedenis van de kerstboom enkele millennia geleden begint. Op de winterzonnewende, 21 of 22 december, is de dag het kortst en de nacht het langst. Op die dag hadden meerdere volkeren de traditie om groene planten in huis te halen om de mensen eraan te herinneren dat vanaf die dagen de nachten korter zouden worden en de zomer er weer aankwam en de mensen zo hoop in te boezemen. 

 

In Egypte werden er palmbladeren in huis gehaald ter ere van de zonnegod Ra. De Kelten versierden hun tempels met groene takken. De vikingen dachten dat groenblijvende planten symbool stonden voor de god Baldr, de god van licht en vrede en ook de Romeinen versierden hun tempels met groenblijvende takken. Zij deden dat ter ere van Saturnus, voordat Saturnus geassocieerd werd met de Griekse titaan Kronos was Saturnus namelijk een godheid van landbouw. Het feest voor Saturnus, het Saturnalia, was destijds het belangrijkste feest voor de Romeinen. De wetten golden gedurende de een week lang durende Saturnalia niet, wat ertoe leidde dat sommigen meerdere misdaden pleegden, maar de meerderheid leek tijdens de Saturnalia juist geschenken te geven aan elkaar en vreugde voorop te stellen. De eerste Christenen begonnen de geboorte van Jezus te vieren op de laatste dag van de Saturnalia, waardoor langzamerhand de Saturnalia overging op de eerste beginselen van het kerstfeest.

 

Hoewel er al heel lang groenblijvende planten in huis werden gehaald voor de winterzonnewende, werden de eerste kerstbomen pas rond de 16e eeuw gebruikt. Toen werden er door sommige familie kaarsen aangestoken en opgehangen in de kerstboom, wat de eerste instantie is van versierde kerstbomen.

 

Ten slotte was koningin Victoria degene die het kerstfeest dat we nu kennen populariseerde. Zij zorgde ervoor dat het plaatsen van cadeaus rondom een kerstboom de norm werd.

 

Voor meer info : https://www.xmasdeco.nl/?___store=nl&___from_store=nl