Mijnaankoop
Image default
Auto

Wat is autoleasing?

Wanneer u een lease auto wilt gaan rijden verkrijgt u eigenlijk het verbruiksrecht van de wagen. Er wordt een contract opgesteld waarin staat dat u, de lessee genaamd, gebruik van het voertuig mag maken voor een bepaalde periode en tegen een bepaalde prijs. Het eigendomsrecht blijft bij de andere partij oftewel de lessor. Deze is vaak een maatschappij die gespecialiseerd is in het leasen van auto’s of andere producten. Maar ook bijvoorbeeld een autodealer kan een lessor zijn.

Vormen van het leasen van een voertuig

In de praktijk worden drie vormen van leasing onderscheiden. Het gaat dan om financial lease: de financiering van de auto staat voorop en de looptijd van de overeenkomst is bijna altijd gelijk aan de levensduur van de auto. De lener loopt het economisch risico, want de auto komt op de balans. Een tweede variant is de operationele lease. Het gaat hier vooral om het gebruik van de auto. De lener loopt geen economisch risico, die ligt bij de eigenaar. De laatste vorm heet Sale and lease back. De huurder heeft de auto verkocht aan de leasemaatschappij, maar maakt er wel gebruik van door middel van een leaseconstructie.

Wat zijn de kosten?

Wanneer u een auto wilt gaan rijden door deze te leasen betaald u een vast bedrag voor een bepaalde periode. De hoogte van dit vaste bedrag is afhankelijk van het soort lease auto, de looptijd, het aantal kilometers en het soort contract. Men kan kiezen uit een korte of lange looptijd en of er een slottermijn is. Daarnaast hebt u ook de keuze uit gehele of gedeeltelijke financiering. Leasing van een auto hoeft niet duurder te zijn dan een eigen auto al kan dat in het begin wel zo lijken. In de prijs van leasing is meestal wegenbelasting, verzekering en onderhoud opgenomen.

Voor meer info : http://www.leaseautocentrale.nl/